Recepten

Zevenblad, wildplukgeluk

22/04/2024

Tekst en Beeld: Leah Groeneweg

Veel planten volgen de mens op de voet. Brandnetel houdt van de stikstofrijke rommelhoeken van mensen, kleine veldkers, vogelmuur en paarse dovenetel van de kaal geschoffelde plekken in (moes)tuinen. En zevenblad kruipt overal waar het maar gaan kan, het liefst op een wat schaduwrijke plek. 

Volhardend blijven deze en nog veel meer eetbare wilde planten bij ons in de buurt. Lastig onkruid voor de traditionele tuinier. Heerlijk voedsel voor de enthousiaste wildplukker, al deze planten die ons omringen. Zevenblad is alweer volop aan het groeien. De blaadjes zijn het lekkerst als ze nog jong en mals zijn. De kruidige smaak maakt het tot een heerlijk ingrediënt voor hartige groententaart, soep, pesto of roerbakschotel. 

We hebben de plant te danken aan de Romeinen. De verkenners die voor de troepen uitgingen, namen het zevenblad mee. Zij plantten en zaaiden het hier uit zodat het als voedsel kon dienen voor de Romeinse legers. Dit zegt wel iets over de kwaliteiten van het zevenblad. Het is rijk aan voedingsstoffen, bevat veel mineralen en groeit overvloedig. De groeikracht van het zevenblad maakt dat je er bijna niet van af komt als het zich heeft gevestigd in jouw tuin. Dat kan lastig zijn. Maar wat als je ontdekt dat je het kunt eten? Is het dan nog zo erg dat hij er is? Gebruik het jongere blad als groente, net als spinazie. Maak er een soep, hartige taart of pesto van of snipper het door de salade. 

Om jouw te inspireren op een andere manier naar het zevenblad te kijken, hier twee recepten met zevenblad in de hoofdrol. 

Roerbakschotel met zevenblad

Ingrediënten: 
1 vergiet vol zevenblad
scheut olie
2 rode uien
stukje gemberwortel 
1 teen knoflook
1 winterpeen
1 courgette
2 theelepels kerrie
snufje cayennepeper
scheutje tamari (of sojasaus)

Bereidingswijze:
Snijd het zevenblad in grove stukken en zet het apart.
Pel en snipper de ui. Snijd de gemberwortel en knoflook in kleine stukjes. Snijd de peen en courgette in stukjes. Verhit de olie in een wok. Fruit de ui hierin, voeg de gember en wortel toe en roerbak tot de wortel wat zachter is. Voeg dan de courgette, paprika, kerrie, cayennepeper, tamari toe en bak dit mee tot de groenten beetgaar zijn. En voeg dan het zevenblad toe en roerbak nog kort totdat het goed geslonken is.
Lekker met zoete aardappels uit de oven.

Vegan pesto met zevenblad

Ingrediënten: 
1 bos jong zevenblad
1 teen knoflook
1 kopje zonnebloempitten
½ kopje olijfolie
2 flinke eetlepels edelgistvlokken
sap van een halve citroen
scheutje water
peper en zout

Bereidingswijze:
Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan. Laat ze afkoelen op een bord. Snijd het zevenblad fijn en doe alle ingrediënten in een maatbeker. 
Meng met de staafmixer tot een dikke maar nog grove massa. Maal niet te lang, het mag nog stukken bevatten. Voeg eventueel nog wat olijfolie of water toe, tot het een smeuïge pesto is.

Aandachtspunten bij het wildplukken: 

  1. Weet wat je doet en wees er zeker van dat je de goede plant hebt. Ook in jouw tuin kunnen giftige planten staan
  2. Pluk op een schone plek, ver van industrie, autoverkeer, bestrijdingsmiddelen en de populaire honden-uitlaatplek van de buurt
  3. Pluk alleen veel voorkomende eetbare planten. Zeldzame en beschermde planten laat je staan
  4. Maak van je tuin een wilde tuin of laat een stukje verwilderen. De bijen, vlinders en andere dieren zullen je dankbaar zijn. Zo werkt het twee kanten op. Jij kunt je maaltijd aanvullen met eetbare wilde planten uit jouw tuin en de bijen en vlinders hebben ook meer te snoepen

Tim en Leah van In Het Wilde Weg organiseren onder andere themawandelingen eetbare wilde planten, natuurbelevingsactiviteiten en kanotochten in Drenthe en Groningen. Daarnaast verzorgen zij een jaaropleiding eetbare wilde planten en een jaarprogramma Being Nature, waarbij verbinding met de natuur centraal staat.

Kijk voor meer informatie op hun website www.inhetwildeweg.nl.