Algemeen Bio

Bio Nieuws

17/04/2024

Verkoop alcoholvrije biologische wijn niet toegestaan

Volgens Verordening 2018/848, bijlage II, deel VI van het Europees Parlement en de Raad, is het niet toegestaan om gedealcoholiseerde biologische wijn te produceren. Op dit moment wordt er in een aantal (web)winkels in Nederland toch gedealcoholiseerde biologische wijn verkocht. De gedealcoholiseerde biologische wijn die op de markt is, is onder andere afkomstig uit Spanje en Duitsland. De Europese Commissie heeft aangegeven dat er in de wetgeving geen ruimte is om dit product biologisch te produceren. In de andere Europese lidstaten wordt momenteel deze wijn van de markt gehaald. In overleg met het ministerie van LNV is besloten dezelfde lijn in Nederland te hanteren. Een overgangsperiode wordt niet gehanteerd.

Duitsland vraagt uitzondering voor vacuümdestillatie

Duitsland heeft bij de Europese Commissie een dossier ingediend waarbij gevraagd wordt om de productiemethode ‘vacuüm destillatie’ toe te staan onder de Biologische Verordening. Mogelijk dat hiermee de Europese Commissie de productie van biologische gedealcoholiseerde wijn in de toekomst zal toestaan. De Europese Commissie zal hier een uitspraak over doen, een tijdpad is niet bekend. Skal volgt dit dossier en zal over de uitkomst publiceren.

BRON: SKAL.NL

Nieuwe Bio winkels

Dit voorjaar breidt biologische foodcoop Odin haar winkelketen uit met een tweede winkel in Den Haag. De 37e Odin winkel komt in de Bankastraat, op nummer 18, in het pand waar tot oktober vorig jaar natuurvoedingswinkel De Kruidentuin was gevestigd. Ook opent Odin binnenkort de eerste biologische speciaalzaak van Amsterdam Noord. De 38e Odin winkel komt in The Bow, een van de nieuwe woontorens aan de Docklandsweg die onlangs is opgeleverd.

PFAS in levensmiddelen (1)

In levensmiddelen zitten soms PFAS: chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Vanaf 2023 gelden er maximum Limieten voor PFAS in bepaalde levensmiddelen, zoals vis en vlees. De NVWA houdt hier toezicht op. Via steekproeven controleren wij of levensmiddelen aan de wettelijke eisen voldoen.

Wat zijn PFAS?

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die door mensen zijn gemaakt. Het gaat om een groep van meer dan 4.000 stoffen. Voorbeelden van dit soort stoffen zijn PFOS, PFOA en GenX. Deze stoffen hebben een waterafstotende werking. Ook stoten ze vuil en vet af. Ze worden onder meer gebruikt in pannen met een antiaanbaklaag, bakpapier, regenkleding, cosmetica en blusschuim.

Hoe komen PFAS in levensmiddelen?

In het verleden werden PFAS veel gebruikt in de industrie. Ook werden de stoffen in veel producten verwerkt. Daardoor zijn PFAS in de bodem, in bagger en in het oppervlaktewater beland. PFAS zijn moeilijk afbreekbaar. Daarom stapelen de stoffen zich op in het milieu. Ze worden opgenomen door planten en dieren. Op die manier komen PFAS ook in ons eten en drinken terecht.

Om verdere verspreiding van PFAS in het milieu te voorkomen, heeft Nederland samen met Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden een voorstel gedaan om PFAS in heel Europa te verbieden. De EU-lidstaten moeten gezamenlijk beslissen over dit voorstel. Dit traject kost tijd, maar is naar verwachting binnen enkele jaren afgerond.

Hoe schadelijk zijn PFAS?

Sommige PFAS kunnen een risico vormen voor de gezondheid. Als iemand langere tijd veel van deze stoffen binnenkrijgt, dan kan dat schadelijke effecten hebben op het immuunsysteem, op de voortplanting en op de ontwikkeling van het ongeboren kind. De precieze eigenschappen verschillen per soort PFAS. De ene PFAS verspreidt zich bijvoorbeeld sneller of is schadelijker dan de andere. Ook zijn er heel veel PFAS waar nog weinig over bekend is, daarvan is niet duidelijk of ze ongewenste eigenschappen hebben.

BRON: NVWA.nl

PFAS in levensmiddelen (2)

Kan ik eieren van eigen kippen eten?

Je kunt helaas niet zien of een ei een te hoog gehalte aan PFAS bevat. Ook weten we niet wat de bron van de aangetroffen PFAS is. Onder andere daarom is het moeilijk om een algemeen advies te geven. We snappen dat het de vraag kan oproepen of je de eieren van je hobby-kippen nu wel of niet kunt eten. Wil je geen risico lopen, dan is de meest veilige keuze om te kiezen voor eieren uit de supermarkt, van speciaalzaken of van de markt. Hierin zijn geen hoge waarden gevonden. Als je er wel voor kiest eieren van eigen kippen te eten, wissel deze dan af met eieren uit de winkel.

BRON: Voedingscentrum.nl