bio winkel
Algemeen Biologisch Gezondheid

PFAS in biologische winkels

09/04/2024
bio winkel

Tekst: Jelmer Buijs   Beeld: Bigstock

Zeer gevaarlijke organische fluorverbindingen in biologische winkels

In het verleden ben ik wel eens erg naïef geweest en toen dacht ik dat in biologische winkels er scherp gelet zou worden op allerlei gezondheidsrisico’s van producten en hun verpakking. Toen ik kort geleden biologische volledig plantaardige margarine Vego-Margarin Vitaquell in vetafstotende papieren verpakking kocht, kreeg ik toch argwaan.

Dus heb ik de producent aangeschreven in Hamburg. Zoals verwacht, wisten die ook niet waarvan het verpakkingspapier van hun margarine gemaakt was. Na enkele weken tijd, kreeg ik bericht van de zeer eerlijke medewerkster dat het papier helaas ook met PFAS behandeld was, maar dat de leverancier beloofd had een alternatief te gaan voorstellen aan hun margarinefabriek.

Afstotend papier

Van narigheid besloot ik margarine in een plastic kuipje te kopen, ditmaal van het Nederlandse merk. Toen ik het kuipje openmaakte,  zag ik tot mijn schrik dat er een velletje vetafstotend papier op de margarine lag. Bij navraag bleek dat ook deze producent geen idee had waarvan dat velletje gemaakt was. Ze beloofden me het na te vragen bij  hun leverancier, die verklaarde dat zij geen papier met PFAS gebruikten.

boter

Helaas schreef de leverancier van het papier niet waarmee hun afdekpapiertjes dan wel behandeld worden, en ze hadden ook geen zin dat te vertellen. De margarineproducent vond het ook niet nodig om de samenstelling van het papier te onderzoeken. Dat wekte bij mij de overtuiging dat ook die velletjes in de kuipjes met PFAS behandeld worden. Zo blijken willekeurig twee voedselverwerkende bedrijven geen idee te hebben met welke chemische stoffen ze werken waaraan ze hun eigen werknemers en consumenten blootstellen… Uiteindelijk belandt het verpakkingspapier in vuilverbrandingsovens, waarvan bekend is dat ze PFAS niet kunnen vernietigen, omdat de temperatuur te laag is in de ovens. Het is aannemelijk dat ook een deel van het verpakkingspapier als afval bij hun bedrijfsafval belandt.

Geen kennis van zaken

Het is vast geen kwade opzet dat de aangeschreven bedrijven zulke gevaarlijke stoffen gebruiken voor hun verpakking, maar het geeft wel aan dat deze bedrijven geen personeel in dienst hebben met enigerlei kennis van milieugevaarlijke stoffen… De voorbeelden geven ook aan dat de productieketens zo ondoorzichtig zijn geworden, dat niemand meer het overzicht heeft. Er is nog steeds geen wet die het gebruik van PFAS voor voedselverpakking verbiedt. Zo gauw die wet er wel is, plakken bedrijven die randen van de wet opzoeken een molecuultje op een andere plaats en heet het geen PFAS meer.

Jelmer Buijs