eierroom pasen eieren
Recepten

Recept Eierroom

05/04/2024
eierroom pasen eieren

Eierroom

Tekst en beeld: Rineke Dijkinga

Deze ‘room’ is zeer makkelijk te maken én multifunctioneel. Ik zie het een beetje als een kruising tussen lemoncurd en banketbakkersroom. Zelf gebruik ik het vaak op feestjes om er een taart, muffin, chocolaatje of toetje mee te versieren. Ook gebruik ik het als slagroomvervanger. Wil of mag jij geen melkproducten, dan is dit een ook mooi en superlekker alternatief voor slagroom (hoewel ik kokosslagroom ook overheerlijk vind).

Ingrediënten

  • 60ml haver-, amandel- of kokosroom
  • 4 biologische eidooiers*
  • de rasp van een halve biologische citroen
  • 1 eetlepel citroensap, een paar korreltjes zout
  • 20-30gr bio-honing
  • een snufje vanillepoeder 
  • Eventueel een scheutje biologische koolzaad-, walnoot- of kokosolie

 

Bereiding

Doe alle ingrediënten behalve de eventuele olie in een kom en klop met een garde goed door elkaar. Zet de kom vervolgens op een pan met een bodem kokend water (au bain-marie) en klop tot de massa geleidelijk dikker wordt. Als de eierdooiers na zo’n 10 tot 15 minuten zijn gestold is de eierroom klaar. Proef en voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe. Na te zijn afgekoeld roer je er de olie door en schep je het in een afsluitbaar potje of spuitzak. Bewaar maximaal een week in de koelkast.

Leuk om te weten?

Dit eierroomrecept komt uit mijn boek ‘Je Brein Vitaal’. Eidooier is namelijk een prachtige bron van choline, de voorloperstof van acetylcholine die betrokken is bij o.a. leer-, denkvermogen en geheugen. Het is bovendien een van de belangrijke neurotransmitters voor ons parasympatische zenuwstelsel (het zenuwstelsel dat alle functies wat betreft rust, spijsvertering, slaap, herstel etc. in goede banen leidt). Een goed niveau van acetylcholine in je lichaam of brein is dus belangrijk, omdat het bij zoveel processen betrokken is. Zo staat het bekend als onze ‘meest ontspannende neurotransmitter’: heeft invloed op zowel onze darmen als ons brein.

Hoewel er ongelooflijk veel voedingsbronnen zijn met choline, steekt een eidooier er qua gehalte met kop en schouders bovenuit. Per 100 gram bevatten deze willekeurige voedingsmiddelen de volgende gehaltes aan choline: eidooier 682 mg, runderlever 418 mg, Shiitake 202 mg, Sojabonen 116 mg, Edelgistvlokken 95 mg etc. 

En het eiwit?

Van de eiwitten die je over hebt na bereiding van de room kun je natuurlijk allerlei gerechten maken. Zie voor inspiratie ook al mijn boeken. Zelf ben ik gek op granola’s. Maar om die crunchy te maken wordt meestal gebruik gemaakt van honing of suiker. Eiwit is een prachtig alternatief om een overheerlijke crunchy granola te maken. En zelf maken is zo betaalbaar, leuk en lekker.