Recepten Vegan

Boerenkoolstamppot met tempéspekjes

22/02/2024

Dit is een heerlijke versie van de Hollandse klassieker. Een lekker makkelijk en gezond familierecept waarmee je de gure wintermaanden wel doorkomt. De tempéspekjes zijn een perfecte aanvulling op de boerenkoolstamppot. Ze maken van elke stamppot meteen een feestje, en leveren relatief veel eiwitten voor ieder gezinslid op voor een milde prijs!

Tekst: Maartje Borst | Beeld: Lisette Kreischer

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels (vuil gewicht), geschild en in stukken
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • flinke snuf zeezout
  • 400 g gesneden boerenkool
  • 2 winterpenen, geschild en in plakjes
  • 25 g plantaardige boter
  • versgeraspte nootmuskaat
  • versgemalen peper
  • 5 el olie
  • 250 g tempé, in blokjes
  • 1/4 – 1/2 tl gerookte-paprikapoeder
  • 3 el sojasaus of shoyu
  • 1/2 el ahornsiroop

Bereiding

Zet de aardappels half onder water in een zeer ruime pan en breng ze aan de kook met de geplette knoflook en een flinke snuf zeezout. Zet het vuur laag zodra de aardappels koken. Voeg na ca. 8 minuten de boerenkool toe (boven op de aardappels). Breng in een andere pan wat water aan de kook en kook de plakjes winterpeen in 5-7 minuten beetgaar. Giet ze af en laat even uitdampen.

Controleer na ca. 5 minuten (na het toevoegen van de boerenkool) of de aardappels gaar zijn. Verleng eventueel de kooktijd met 5 minuten. Als de aardappels gaar zijn en de boerenkool is wat geslonken, verwijder je het geplette teentje knoflook en kun je beginnen met stampen. Giet eerst het kookvocht af, maar vang dit op in een kop. Stamp de aardappels met de boerenkool tot een mooie puree.

Voeg de boter toe en roer even door met een houten lepel. Voeg zoveel van het kookvocht toe tot je een lekker smeuïge consistentie hebt verkregen. Breng op smaak met wat geraspte nootmuskaat, peper en eventueel extra zout naar smaak. Roer de wortelplakjes erdoor. Verhit voor de tempéspekjes een koekenpan op hoog vuur. Voeg de olie toe en bak de tempéblokjes goudbruin en knapperig. Draai het vuur laag. Voeg het gerookte-paprikapoeder en de sojasaus of shoyu toe. Meng goed zodat alle blokjes bedekt worden maar pas op dat ze niet aanbranden! Voeg de ahornsiroop een paar seconden na het toevoegen van de sojasaus toe, en laat de saus even kort meebakken en karamelliseren. Draai het vuur uit en verdeel de spekjes over de stamppot.

*Let op met het gebruik van gerookte-paprikapoeder. Je hebt een zoete en een pittige variant. Ze zijn allebei geschikt, dus gebruik wat je lekker vindt. De smaak hiervan is heel sterk, dus doseer deze specerij met beleid.