Recepten

Rabarber rode vruchten taart

07/12/2023

Als ontbijt of toetje voor 12-14 personen

Ingrediënten bodem

  • 125 gram abrikozen, vijgen of dadels
  • 75 gram kokosolie (of roomboter/Ghee)
  • 200 gram granola of muesli
  • 75 gram fijn geraspte wortel
  • Eventueel rasp van een biologische citroen/sinaasappel of wat vanillepoeder
  • Eventueel 2 eetlepels kokosrasp of circa 30 gram lijnzaad of Chiazaad

Ingrediënten topping

  • 360 gram rabarber compote (conserven, tenzij je het natuurlijk zelf in de diepvries hebt)
  • 300 gram diepvries rood fruit (blauwe bessen, frambozen, bessenmix)
  • 12-14 gram Agar-agar poeder* (anders bio-gelatine)
  • Evt. rasp van 1 bio sinaasappel
  • snufje vanillepoeder en/of kardemom
  • 50 gram natuurhoning
  • 500 ml rauwmelkse hangop (merk Rauw Power)**
  • Garneer met wat verse bessen, granaatappelpitjes, een toefje lemoncurd/ kokosslagroom of wat je maar lekker vindt. En voor de zoetekauwen eventueel nog wat honing.

*Je kan eindeloos ‘spelen’ met de hoeveelheden rabarber en fruit. Het enige waar je dan op moet
letten is dat je ook de hoeveelheid agar-agar opnieuw berekent. Niets vervelender dan een taart die
niet goed is opgestijfd. ** of gepasteuriseerde bio kwark of kokosyoghurt.

Bereiding van de bodem

Doe de abrikozen (of andere zuidvruchten) in een kom en overgiet met kokend water tot ze onder staan. Laat ca. 10 minuten afgedekt staan. Doe de granola/muesli in een foodprocessor, maal het iets fijner en doe het in een kom. Was en rasp de wortelen en maal ook deze heel fijn. Giet het weekwater van de zuidvruchten af en maal ze fijn. Doe daarna de kokosolie erbij zodat deze smelt in het warme mengsel. Doe de wortelen bij de muesli, voeg eventueel de citrus-, kokosrasp en lijn/chiazaad toe en meng het geheel goed. Doe vervolgens het mengel in een taartbodem (met een uitneembare bodem of afneembare buitenrand). Verdeel het mengsel egaal, druk heel stevig aan en zet het minimaal een half uur in de koelkast. Variant voor de bodem: ik maak de bodem ook regelmatig van 200 gram gerstkoekjes, 50 gram havermout, een paar lepels kokosrasp, een klein beetje extra oerzoet en 80 gram gesmolten kokosolie. Koekjes verkruimelen, de rest van de ingrediënten toevoegen en heel goed aandrukken in een taartvorm. In de koelkast laten opstijven.

Bereiding van de topping

Doe de rabarber en het rode fruit in een pan en breng langzaam aan de kook. Meng de agar-agar met een scheut water en roer het goed door. Voeg het dan, beetje bij beetje al roerend, toe aan het kokende mengsel. Blijf nog even roeren om te voorkomen dat er klontering ontstaat. Laat 2 minuten koken. Af laten koelen tot lauwwarm en dan de de rauwmelkse hangop en honing* toevoegen. Giet het mengsel over je taartbodem. Laat minimaal 4-6 uur opstijven in de koelkast voor je de taart aansnijdt.

*Het zou makkelijker zijn als je de hangop en honing al zou toevoegen tijdens het kookproces. Maar… dat zou heel jammer zijn: je maakt dan de enzymen, die zowel de rauwmelkse hangop als de honing bevatten, onwerkzaam. Enzymen hebben we hard nodig om ons voedsel in minuscule deeltjes te splitsen zodat het verteerbaar én opneembaar wordt voor ons lichaam. Omdat het gros van ons voedsel al (meerdere keren) verhit is voor we het opeten, worden enzymen in rauw voedsel steeds belangrijker. Bovendien zou je, door de hangop mee te laten koken, ook de vele goedaardige micro- organismen in de zuivel tenietdoen. En dat zou zo spijtig zijn: zeker met de feestdagen waarin de darmbacteriën van menigeen toch een beetje verhongeren omdat ons feestvoedsel hen nu eenmaal niet zoveel te bieden heeft.