Recepten

Chocolade-walnotentaart

06/12/2023

Tekst en Beeld: Eric van Veluwen / Antropia

Van de markt (2-4 personen):

  • 250 g pure chocolade
  • ½ el boter om in te vetten
  • 4 middelgrote eieren
  • 125 g kristalsuiker
  • 200 g walnoten
  • 100 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 125 ml verse slagroom (bekertje)
  • 1 el Twentse likeur

Hoe te maken:

Breng een pan water aan de kook. Breek 100 g chocolade in stukjes en doe in een tweede pan die erin past. Zet deze in de pan met het hete water en laat de chocolade smelten. Laat de chocolade iets afkoelen. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de wanden in met boter. Verwarm 100 g suiker en laat deze caramelliseren, voeg de walnoten toe en roer ze even om; laat afkoelen en hak ze dan in stukjes.

Splits de 4 eieren. Klop met een mixer de eidooiers, 50 g suiker tot een licht en schuimig mengsel. Klop de eiwitten stijf. Voeg 60 g suiker toe en klop nog ca. 1 minuut door. Roer de gesmolten chocolade door het eierdooiermengsel. Voeg de walnoten toe en spatel het eiwitschuim in gedeelten erdoor en meng goed. Schep het chocoladeschuim in de springvorm en bak de taart in 30 à 35 min. gaar. Haal de taart uit de oven en laat op een rooster laten afkoelen.

Smelt de rest van chocolade in een kom au bain-marie en roer glad. Neem de chocolade van het vuur en roer de eierdooiers er één voor één door. Zet de kom terug op de pan en verwarm de chocoladesaus al kloppend tot de saus dikker wordt. Laat de saus afkoelen. Klop de slagroom met de rest van suiker stijf. Schep de slagroom en de cognac door de afgekoelde chocoladesaus.

Neem de taart uit de vorm en leg op een schaal. Bestrijk de boven- en de zijkanten dik met de helft van de chocoladeroom. Zet de taart en de rest van de room ca. 5 min. in koelkast. Bestrijk opnieuw met de chocoladeroom. Garneer naar keuze met dunne chocolaatjes, chocoladekrullen of gesuikerde bloemblaadjes.