Recepten Vegan

Seitan-stoofpie

06/12/2023

Tekst: Maartje Borst | Beeld: Lisette Kreischer

Het recept voor deze seitan-stoofpie komt uit Elke dag feest van Maartje Borst. Voor dit feestelijke vegan kookboek liet ze zich inspireren door seizoensproducten. In haar nieuwe kookboek Very Merry Vegan December vind je heerlijke recepten voor Kerst, Sinterklaas en Oud en Nieuw.

Ingrediënten 

  • 75 g plantaardige boter, om in te bakken + extra om mee in te vetten
  • 350 g seitan in grove stukken gesneden of gescheurd, vocht opgevangen
  • 250 g kastanjechampignons, schoongeborsteld en in kwarten
  • 2 winterpenen, geschild en in schuine stukken
  • 1 grote rode ui, gepeld en verticaal in partjes
  • 1 prei, gewassen en in schuine ringen
  • ¼ knolselderij, geschild en in blokjes
  • 3 el bloem
  • 150 ml wijn (droge witte of rode, net wat je nog open hebt staan)
  • 200 ml groentebouillon of seitanbouillon
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 7 plakjes bladerdeeg, ontdooid

 

Verder nodig

  • ovenschaal, ca. 18 x 26 cm

Bereidingswijze

  • Verhit de boter in een grote braadpan en bak de seitanstukjes aan. Voeg de kastanjechampignons toe en bak ze even mee op hoog vuur, tot ze mooi bruingebakken zijn.
  • Voeg de wortel, rode ui, prei en knolselderij toe en bak alles mee.
  • Strooi de bloem over de groenten en bak ook deze even mee.
  • Blus af met de wijn en voeg vervolgens het opgevangen seitanvocht, de knoflook, laurierblaadjes en het kaneelstokje toe. Schep alles goed om zodat er een mooie gebonden stoof kan ontstaan.
  • Leg het deksel op de pan en laat ca. 20 minuten zachtjes stoven.
  • Verwijder daarna het kaneelstokje en de laurier. Verwarm intussen de oven voor tot 200 °C (heteluchtfunctie met onder- en bovenwarmte).
  • Schep de stoofpot in een ruime ovenschaal. Vet de randen eerst een beetje in met wat plantaardige bakboter.
  • Maak een lap van zes bladerdeegplakjes en leg dit als een dakje over de stoofpot. Maak een gaatje in het midden zodat eventuele lucht kan ontsnappen. Gebruik het overgebleven plakje bladerdeeg om versiering uit de snijden, bijvoorbeeld blaadjes, bloemetjes of sterren. Plak ze op het bladerdeeg.
  • Zet de pie in de oven en bak in ca. 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar.

 

Tip

Lekker met aardappelpuree